Ukategorisert

Norske indeksfond under pandemien

Det er ikke til å legge skjul på at pandemien traff finansmiljøet hardt til å begynne med. I starten var det særdeles få som klarte å gi en positiv avkastning, faktisk var det kun 27 av 417 fond som klarte det i følge kapital.no.

Helt i starten var det en voldsom volatilitet, dette i et marked som til vanlig ikke er så usikkert, men pandemien herjet og da blir det mye usikkerhet rundt i verden. Det har med tiden snudd seg og de fleste er på god vei tilbake, noen tjener faktisk veldig bra. Derfor kan det være lurt å følge med på de beste indeksfond for å få all informasjonen som du trenger.

Så hva er et indeksfond?

I et indeksfond så prøver du ikke å vinne eller slå selskaper på børsen, du vil enkelt bare prøve å følge dem. Dette gjør at det er stort sett mye billigere enn vanlige aksjefond.

Når du investerer i aksjer og fond bør du ha som mål å være der over tid. Dette vil sørge for at du ikke taper på korte fall, men du vil tjene på verdiskapningen til et firma over lengre tid.

Et indeksfond er det som kalles et passivt fond, det vil ikke være en forvalter som sitter å plukker ut det han eller hun har mest tro på. Forvalteren vil kun kopiere utvalget av de aksjer som finnes i den indeksen som du har valgt.

Så hvordan har norske indeksfond klart seg gjennom pandemien?

Når markedet hadde den usikkerheten som kom i starten gikk det veldig dårlig, men når staten kom på banen med lovnader om utbetalinger, utsatte frister, covid lån og støtte, ble markedet betrygget og kunne jobbe for å ha en god verdiskapning. Selvfølgelig tok det tid i begynnelsen, men nå er de fleste som drev positivt før pandemien på vei tilbake eller har gått forbi hvor de var før nedstegningen.

Aktive fond eller indeksfond?

Så hva er det som er best for deg? Vil det være en høyere avkastning til en høyere pris eller at du speiler markedet til en lav pris? Det er ikke alltid lett å svare på det, for det er variabelt med hva dine budsjetter og villighet til å ta en risiko er. Finansportalen har vurdert hvordan de årlige gebyrene kan faktisk bety veldig stor forskjell.

Tidsperiode

For å få den beste avkastningen er det anbefalt at du tenker langsiktig når det kommer til aksjehandel og fondssparing. Om du ikke er en aktiv handler, så vil de beste resultatene kommer når du sparer og satser på lengre tid. I utgangspunktet vil det best å være over 5 år.

Så om du jakter på raske løsninger og mye volatilitet er ikke et indeksfond noe for deg, men om du velger å spare over tid, sørge for at du ikke tar de største risikoene eller at du bare vil tjene mer enn banken din vil gi i renter er det nok best å holde seg til et indexfond. Det er trygghet i det om du gir det tid.

Kommentarer er skrudd av for Norske indeksfond under pandemien