Måler
Økonomi

Man skal måles på alt

Jon Hansen blogger om økonomi og forbrukslån på WeLikeMoney.

Man måles på de fleste aspektene i livet, enten det er hvor pen man er, hvor snill man er, hvor mange venner man har, hvor flink man er på skolen, hvilken status man har i arbeidslivet, hvor man bor, hvilken bil man kjører eller hvilken økonomi man har. Dette er generelle trekk alle blir målt på av andre, venner, bekjente og til og med familiemedlemmer. Det handler om felles drifter som ligger i alle mennesker, nemlig blant annet det å bli sett og se andre. For enkelte er det ikke viktig hva andre mener om dem, mens andre setter himmel og jord i bevegelse bare noen sier noe negativt om dem.

Men måling brukes også flittig av finansielle institusjoner, ikke minst som en egen sikkerhet. Slik måling kalles kreditt-score, og en slik måling er noe alle blir utsatt for. Kreditt-scoren sier noe om den økonomiske historien til en person, deres inntekt og formue, samt om personene betaler sine fordringer.

Kreditt-score brukes for å fastsette risiko

For det er ofte når mennesker skal låne penger til hus, bolig, bil, innkjøp av ulik art, investeringer eller oppstart av egen bedrift. Da vil långiveren finne ut hvordan personen stiller seg i en rating eller score. Ting som er med på å øke sjansene for å bli tildelt lån er høy stabil inntekt, stor formue, samme adresse over lang tid, ingen negativ betalings-historikk.

Det som kan dra vurderingene ned når det gjelder å få lån er synkende lav inntekt, stadig adresseendringer og inkasso og betalingsanmerkninger.

Dette er ofte opplysninger man oppgir ved en lånesøknad, og om de stemmer eller ikke så gjennomgår institusjonen en kredittsjekk for å sjekke om det stemmer. Hvorvidt den enkelte långiver vurderer slike kreditt-sjekker like sterkt, vites ikke, men som oftest vil en score som havner mellom 20-100 på en tabell fra 0-100 vil man som søker bli innvilget lån.

Det er mange som gir kreditt-score

Det finnes utallige kredittopplysningsbyråer som har konsesjon fra Datatilsynet til å lage rating og kreditt-score over personer. Dette gjøres for at man skal kunne stille en kredittrisiko og dermed fort og enkelt kunne vurdere hvorvidt en person kan få kreditt eller ikke. Et ubetalt lån kan skape store problemer for den som låner ut, og dersom mange ikke betaler tilbake gjelden, blir situasjonen for vanskelig og de vegrer seg for å låne ut. Så det er ut ifra hvor godt man kommer ut på kredittopplysningene som sier noe om sjansen for å få innvilget lån. Dersom man i tillegg sørger for at alle opplysningene man sender inn stemmer, så er sjansene enda større.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.