Mat

Egner induksjon seg til matlaging? 

Mange gode kokker kvier seg for overgang til induksjon fordi de tror at maten varmes opp på en mystisk unaturlig måte, mens andre kokker hevder at induksjon er en god og naturlig kilde til oppvarming. 

Foto: Pixabay 

En ting som bekymrer mange som kjøper induksjon er at det er noe mystisk eller magisk, i det minste noe unaturlig ved induksjon, omtrent som radiobølgene i en mikrobølgeovn. Undersøkelser i media viser at stadig flere anerkjente kokker mener at induksjon er bra. 

Naturlig varme 

Mange kokker, og matinteresserte, men også helt vanlige mennesker har oppdaget at induksjon ikke bare er veldig praktisk, det avgir også helt naturlig varme slik gasskomfyrer eller gamle kokeplater gjør, bare bedre og raskere. 

Induksjon er elektromagnetisme, men du trenger ikke være rakettforsker for å forstå prinsippene. Erfarne kokker har oppdaget at induksjonsvarme er enklere enn Bingo.com. På samme måte som en magnet fester seg til kjøleskapet ditt i brøkdelen av et sekund, vil magnetisme varme opp jernet i grytene dine like raskt. 

 

Kokkevennlig   

Problemet med kokeplater og keramiske topper er at varmen sitter lenge i platen etter at man har slått av strømmen, og kokker med dårlig tid må bruke unødvendige minutter på å røre i en saus, når de heller kunne begynt å bearbeide salaten. 

Kokkene har oppdaget at induksjon har veldig stabil og rask varme, slik at man når sausen er ferdig kan redusere varmen  til laveste nivå, og deretter gå vekk fra sausen uten risiko for at den skal koke over eller svi seg. 

Foto: Pixapay 

Magnetisk 

Din induksjonstopp er en elektromagnet som er plassert under en glassplate sammen med en elektrisk metallspole som du kan regulere strømtilførselen til. Hver gang du slår på strømmen går den gjennom spolen og lager et magnetfelt. 

En induksjonstopp genererer et magnetisk felt, ikke varme. Det høres fantastisk ut, men du kan legge hånden oppå den uten å føle noe. Merk likevel at en platetopp vil være varm en liten stund.
Magnetfeltet som produseres av trenger inn i metallet på gryten. Nede under glassplaten er det ingen varme fordi det ikke er noen varmeelementer der som skal varmes opp. 

Minner om gasskomfyr 

Mange kokker hevder i media at induksjontopper er som gode gammeldagse gasskomfyrer, som også var veldig raske, dersom du hadde en stor flamme under gryten, eller tilsvarende kalde dersom du hadde en bitte liten flamme.   

Induksjon og gass har felless at begge stopper varmen umiddelbart dersom du kobler fra gassen eller slår av magnetismen. På en induksjonstopp skjer dette automatisk dersom du trekker vekk gryten. 

Få ulemper 

Gammelt kjøkkenutstyr laget av aluminium og teeflon vil være ubrukelig på en induksjonstopp. Mange blir sinte to ganger, ført når de må kaste det gamle kjøkkenutstyret, og deretter når de oppdager hvor dyrt nytt som er merket med induksjon er.   

Stekepanner og kokekar er minst tre ganger så dyre som tilsvarende ting for en keramisk topp. Et godt og enkelt tips er derfor å gå på loppemarked, eller å finne gamle gryter. For mesterkokker er det herlig å kunne bruke den gamle smijerns-stekepannen og retro-gryter. 

  

 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.